Wednesday, January 5, 2011

ALLAH, Indahnya CiptaanMu

Bismillahirrahmanirrahim..


Assalamualaikum w.b.t. buat teman-teman PenaPGPI. Selamat kembali ke IPG Kampus Raja Melewar. AlhamduliLlah, hari ini sudah masuk hari yang kedua kita memulakan sesi kuliah di sini. Moga segalanya berjalan dengan lancar. Tahniah, bagi teman-teman dari PPISMP ambilan Julai 2009 kerana telah berjaya mendaftarkan diri sebagai pelajar Program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan secara rasminya semalam. Moga kalian sentiasa bersemangat dan mempunyai iltizam yang tinggi untuk menjadi seorang guru yang mampu mendidik anak- anak murid mencapai kejayaan dunia akhirat. InsyaALLAH. Harapan yang sama juga buat teman-teman yang lain. Selamat menjalani sesi praktikum dan 'Pengalaman Berasaskan Sekolah' atau PBS yang akan tiba tidak lama lagi.

Entri kali ini agak santai kerana banyak gambar yang ingin ditunjukkan. Kali ini, PenaPGPI mahu berkongsi sedikit maklumat berkenaan beberapa fenomena alam yang berlaku di bumi Allah swt ini. MasyaALLAH, indahnya ciptaan ALLAH. Berikut ialah beberapa fenomena alam yang menarik untuk kita renungkan. Sesungguhnya, tiap-tiap ciptaan Tuhan itu mempunyai sebab yang kadang-kadang masih menjadi rahsia , melainkan kepada yang berfikir. Jom kita lihat.1.Bahrain’s Tree of Life


Pohon ini merupakan keajaiban alam yang tiada taranya. Tumbuh sendirian di tengah padang pasir yang kering, tak ada pohon lain yang menemani. Ini adalah satu-satunya pohon yang ada di padang pasir yang terpencil, nyaris terisisih dari mana pun. Yang anehnya, pohon yang berusia (diperkirakan 400 tahun) tetap tumbuh subur dengan daunnya yang hijau, padahal di sana tak ada satu pun sumber air. Lalu dari manakah air kehidupan didapat oleh pohon itu?? Karena siapa pun tahu air adalah sumber kehidupan semua makhluk hidup, baik  manusia, haiwan maupun tumbuh-tumbuhan. Jadi jawaban satu satunya yang masuk akal adalah di bawah pohon berusia ratusan tahun itu terdapat sumber air. Kalau demikian kenapa tidak ada pohon-pohon lainnya? Ini suatu misteri alam yang belum terungkai.


2.Horseshoe Falls
Horseshoe Falls adalah air terjun yang paling megah merupakan gabungan dari tiga air terjun yang kemudian membentuk menjadi apa yang dikenal dunia sebagai Niagara Falls (air terjun Niagara) yang terbesar di Amerika, dan salah satu yang terbesar di dunia. Lokasinya terletak di Sungai Niagara, terutama pada sempadan Kanada  antara Ontario dan New York.3. Bora Bora Island, Perancis

Pulau Bora Bora adalah salah satu pulau paling unik dan indah di dunia di Polinesia Perancis. Terkenal kerana ketenangannya. Pulau ini dikelilingi lagun yang indah dan Terumbu Karang.


4. Gunung Kilimanjaro, Kilimanjaro
Gunung Kilimanjaro di Timur laut Tanzania merupakan gunung paling tinggi di Afrika. Ketinggiannya mencapai 19.330 kaki sangat mencabar kepada  para pendaki gunung  untuk menawannya.5. Air Terjun IguazuAir terjun Iguazu yang terletak di Sungai Iguazu di sempadan Brasil-Argentina, merupakan salah satu tujuan wisata paling terkenal di dunia.Pengunjung boleh melihat dengan lebih dekat air terjun yang indah ini. Pada lokasi tertentu, pengunjung boleh sampai di kawasan  air terjun


6. Sungai NilAfrika


Sungai Nil adalah salah satu sungai yang paling terkenal di dunia juga tercatat paling panjang di dunia karena melintasi sejumlah negara. Sungai ini memiliki catatan sejarah panjang, dan kerap muncul dalam cerita cerita legenda kuno. Sejatinya Sungai Nil yang memiliki panjang lebih dari 4.100 batul, dibentuk dari dua sungai kecil yakni White dan Blue Niles. Sungai yang mengalir ke utara ini, bermuara di Laut Tengah, Mesir. Tempat-tempat yang dilalui sungai Nil kini menjadi kawasan kawasan wisata yang banyak mengundang minat wisatawan.


7.Kawasan Konservasi Ngorongoro, 

Ngorongoro adalah sebuah kawasan pelancongan yang terletak di kawah gunung berapi wilayah Arusha Tanzania. Di sini adalah rumah bagi ribuan jenis haiwan liar di Afrika Timur, termasuk beberapa spesis yang terancam musnah.8.The Jeita Grotto


Jeita Grotto adalah kawasan wisata gua kapur yang berada di sebelah utara Beirut, Lebanon. Ini adalah gua  dengan pemandangan yang luar biasa keindahan. Di bahagian atas gua, pengunjung boleh menjejak kaki alias berjalan jalan menikmati suasana dramatis gua, tapi untuk menuju tempat terdalam dari gua yang menuju ‘perut’ bumi,wisatawan harus menggunakan perahu. Di gua inilah sumber air berlimbah yang memberi kehidupan pada kota Beirut.


9.Danau TahoeKerap disebut “Jewel of the Sierras” karena airnya yang biru seperti permata. Danau Tohoe sangat terkenal kerana keindahannya juga merupakan danau terbesar di Amerika Utara serta terdalam kedua setelah Danau kawah di Oregon. Danau Tohoe adalah danau terbesar di duniakedua setelah Danau Alpine disamping Danau Titikaka di Amerika Selatan. Emerald Bay juga merupakan bagian dari Danau Tohoe yang sangat terkenal. Di tengah Emerald Bay ada pulau yang mengingatkan kita akan Pulau Samosir yang berada di tengah Danau Toba.


Danau Tahoe adalah sebuah danau air tawar di pegunungan Sierra Nevada, yang terletak di perbatasan antara negara bagian California dan Nevada di Amerika Serikat, dekat Carson City. Sekitar dua pertiga garis pantainya berada di California. Di daerah ini, yang dirujuk sebagai Tahoe, terdapat sejumlah tempat bermain ski dan rekreasi tempat terbuka di musim panas.


Sebagian besar sekeliling Danau Tahoe di lingkari oleh jalan raya  dalam jarak cukup dekat sehingga kelihatan tepi danau , beberapa bahagian penting dari  pantai California  berada dalam lingkungan taman negara dan dilindungi oleh Renjer  Hutanan Amerika Syarikat.MasyaALLAH.. Cantiknya ciptaan ALLAH dan pastinya setiap kejadian dan ciptaan ALLAH itu sentiasa INDAH DAN MEMPUNYAI KELEBIHAN MASING-MASING. Andai di dunia CIPTAAN ALLAH sangat kita kagumi dan mempesonakan, apatah lagi di SYURGA ALLAH. 

Juga, betapa kita melihat kesengsaraan dan penyeksaan yang ada di muka bumi ini; bagaimana pula di NERAKA ALLAH?

ALLAHUAKBAR. 

Sekadar renungan buat kita bersama.

Wallahu'alam.

No comments: