Saturday, June 23, 2012

Mahu REPUT atau TIDAK?

anda tahu apa itu besi?
kalau besi itu dibiaran bersama-sama air apa akan terjadi?

jawapannya..
dengan izin Allah, pasti ia akan berkarat.
betul bukan?

begitu juga dengan diri kita sebagai hamba kepada Allah.
diri kita ibarat besi.
dan dosa-dosa itu ibarat air yang akan mengaratkan diri kita sendiri..

teringat akan kisah yang pernah diceritakan oleh ustazah sewaktu dibangku sekolah..
kisah kematian...

ya. semua makhkuk tidak akan terkecuali daripada kematian.
dan setiap perlakuan kita di dunia, akan dibalas di akhirat sana..

terkadang, dengan izin dan kekuasaan Allah,
Alah menunjukkan kepada hambaNya secara 'direct; azab di dunia lagi secara 'cash'.
agar kita sentiasa insaf dan kembali ke pangkal jalan.

terutama sekali, Allah bayar 'cash' sewaktu kita mahu  menghembuskan nafas terakhir dan juga sewaktu kita semua akan ditanam di dalam kubur.
ya di situ, pelbagai cerita dan iktibar dapat kita ambil..

cerita ustazah tersebut begini...
Allah maha kuasa dan telah mengizinkan seorang pemuda melihat azab Allah dikubur.


Terdapat seorang pemuda yang kerjanya adalah menggali kubur dan mencuri kain kafan untukdijual. 
Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang alim/ahli ibadah
untukmenyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s.w.t.
 
Dia berkata, “Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat.” Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi apabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?” tanya pemuda itu.
Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s.w.t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s.w.t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain,” jawab ahli ibadah tersebut.
Sambung pemuda itu lagi, “Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi ****. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?”
Jawab ahli ibadah tersebut, “Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,”
Pemuda itu menyambung lagi, “Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Pabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu.”
Jawab ahli ibadah tersebut “Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas ahli ibadah itu lagi.
Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?”
Jawab ahli ibadah itu, “Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s.w.t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya.”
Ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya,” sambung pemuda itu.
Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s.a.w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda,” jelas ahli ibadah tersebut.
Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya,”
Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab ahli ibadah tadi.
Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?” tanya pemuda itu lagi.
Jawab ahli ibadah tersebut, “Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s.w.t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya.” Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah s.w.t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan di pertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta walaupun amalan sebesar zarah.

WALLAHU'ALAM.

ayuh ! lakukan anjakan paradigma dalam menzahirkan rasa cinta dan rindu kepada Allah juga RAsululullah terutama di dalam bulan Syaaban dan bersiap siaga menempuh RAMADHAN KAREMM..

Takbir! ALLAHUAKBAR!!

No comments: