Saturday, April 7, 2012

KHASIAT MINUM AIR KOSONGAssalamualaikum sahabat2...semoga sahabat2 berada dalam rahmat Allah hendaknya dan sihat sejahtera.bagaimana kita hendak menjadi sihat?adakah dengan minun air yang manis?air berkarbonat?atau air yang mengandungi gula yang banyak?air putih atau air kosong mempunyai banyak khasiat jika keita mengamalkannya...mari kita lihat khasiatnya sekarang.....

Manfaat meminum air putih/kosong :

1. Menetralisir racun dalam tubuh
2. Membakar lemak
3. Membersihkan racun dalam ginjal

Minum air dan tetap sihat dan aktif. Untuk siapa saja yang suka Minum air ais(air dingin) maka berubah lah untuk minum air putih sahaja.
Hal ini sangat masuk akal, orang Chinese dan Jepun minum teh panas(tanpa gula&susu) setelah makan, bukan air ais. Mungkin ini saatnya bagi kita untuk menukar kebiasaan tersebut.

Mungkin sangat nikmat minum air ais setelah makan, namun air ais akan membekukan lemak yang baru saja kita makan . Dengan membekunya lemak akan memperlambat pencernaan.


Masa yang sesuai untuk minum:

1-minum 2 gelas air masak SELEPAS BANGUN TIDUR. ianya membantu mengaktifkan organ dalaman.


2-minum segelas air masak 30 MINIT SEBELUM MAKAN. ianya membantu penghadaman dan membuat perut lebih bersedia memberi ruang untuk kemasukan makanan.


3-minum segelas air masak SEBELUM MANDI. ianya membantu pengaliran darah dan mengurangkan tekanan darah.


4-minum segelas air masak SEBELUM TIDUR. ianya dapat mengelakkan strok dan terkena sakit jantung ketika tidur.


Kesimpulannya kita sangat2 digalakkan untuk minum air masak sekerap yang boleh dengan kadar yang secukupnya untuk kesihatan badan kita. Dan masa yang dinyatakan di atas adalah masa yang baik untuk minum air.

Jadi,marilah kita mengamalkan air kosong ini supaya dapat menjaga kesihatn kita. buangkan lah tabiat meminum air yang kurang sihat kerana mungkin akan memudaratkan kesihatan mungkin kesannya kita tidak dapat lihat sekarang tetapi masa kita sudah menginjak tua nanti..Rasulullah juga menyuruh kita untuk sentiasa menjaga kesihatan dengan makan dan minum yang berkahasiat. ya kawan, marilah kita renung2 kan dan selamat beramal..:)

No comments: